Skip to content

De telecomwereld in getallen

Er gaat momenteel een filmpje uit 1999 rond op internet, waarin aan mensen op straat wordt gevraagd of ze een mobiele telefoon hebben en zo nee, waarom niet.

Destijds vond bijna niemand het nodig om overal bereikbaar te zijn, maar nu kunnen we ons geen leven zonder mobiele telefoon meer voorstellen. Sterker nog, we kunnen ons geen leven zonder mobiel internet meer voorstellen. Zelfs op de meest afgelegen plekken willen we onze Facebookaccount kunnen checken of een Whatsapp kunnen sturen naar onze beste vrienden.

Onze smartphone abonnementen

Uit telecom nieuws blijkt dat er in 2015 wereldwijd 2.6 miljard smartphone abonnementen waren. In 2020 zal dit aantal zijn gestegen naar 6.1 miljard en zullen er wereldwijd meer abonnementen zijn voor mobiele telefoons dan voor vaste telefoonlijnen. Om je een beter beeld te geven van deze aantallen: in 2020 zal 70% van de wereldbevolking in het bezit zijn van een smartphone.

Wanneer je alle mobiele netwerken bij elkaar optelt, dus ook mobiele M2M netwerken (‘machine to machine’) en ‘The Internet of Things’, zullen er in 2020 zo’n 26 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn.

Uitdagingen voor providers

Smartphones zullen ook in de nabije toekomst onze favoriete apparaten blijven, volgens een rapport van Ericsson. In 2020 zal 80% van alle mobiele dataverkeer via smartphones gaan. Een belangrijke reden voor dit hoge percentage is omdat voor veel mensen hun smartphone hun enige toegang tot het internet is. Vooral voor mensen uit lage inkomensgroepen is dit het geval.

Providers moeten de vraag bij kunnen houden en investeren in de netwerken die dit allemaal mogelijk moeten maken. Alternatieve vormen van mobiele connectiviteit kunnen een uitkomst bieden, en er zullen veel nieuwe spelers op de markt komen met ideeën voor apps en andere diensten om onze apparaten met elkaar te verbinden.

De invloed van video’s op dataverkeer

Vooral onze toenemende interesse in OTT (Over The Top) diensten zoals YouTube en Netflix op onze smartphones zorgt voor een toenemende druk op de bandbreedte. Het kijken naar video’s op onze smartphones neemt iedere jaar met meer dan 50% toe. Onder de gebruikers van videoservices vind je vervolgens ook nog eens ‘heavy users’, dit zijn mensen die meer dan een uur per dag naar video’s kijken op hun smartphone. Samen maakt deze groep mensen slechts 10% van het mobiele netwerk uit, maar ze genereren wel meer dan de helft van alle dataverkeer, dit is 20 keer zo veel als de gemiddelde gebruiker.

Niet alles zal veranderen…

Maar waar gebruiken we onze mobiele telefoons nu het meest voor? Het antwoord zal je misschien verbazen: het versturen van simpele, ouderwetse tekstberichten. Men schat dat we in 2016 wereldwijd meer dan 8 triljoen sms’jes zullen versturen. Hoe zou men in 1999 gereageerd hebben, als een boodschapper uit de toekomst hen zou vertellen dat mensen in 2016 meer dan 16 miljoen sms’jes per minuut versturen?