Skip to content

Mobiele VR brillen kopen? Met de volgende kenmerken moet je rekening houden

Wil je een VR bril kopen voor jezelf of ga je meerdere VR brillen kopen voor zakelijk gebruik? We worden de laatste tijd flink verwend met virtual reality producten die de belofte van enkele jaren geleden eindelijk waarmaken. Naast de directe concurrentie tussen merken als Oculus en HTC, zijn er producten die op een specifiek gebied bijzonder zijn. Voor iedereen die VR wil kopen voor persoonlijk gebruik of bedrijfsmatige toepassingen moet je zeker dit overzicht met kenmerken bekijken voor je een keuze maakt.

Kenmerken om op te letten bij een VR bril kopen

1. Accessoire of standalone

Je kunt een VR bril kopen die werkt als accessoire voor een PC als een soort draagbare monitor, of standalone apparaten met alle hardware aan boord. Een PC (of laptop) oplossing biedt je meer vrijheid in configuratiemogelijkheden, het werkt wel een stuk ingewikkelder. Een alles-in-één apparaat is zeer gebruiksvriendelijk maar moet een beetje inleveren op de kwaliteit van de virtuele omgevingen.

2. Zitten

3DoF staat voor drie assen van bewegingsvrijheid. Je kunt diverse VR brillen kopen waarbij je kunt blijven zitten. Deze apparaten worden vooral toegepast om ‘content te consumeren’, bijvoorbeeld passief kijken naar een 360 graden video. Games en interactieve presentaties werken vaak op basis van ‘teleportatie’, net zoals navigeren binnen Google StreetView werkt. Voor eenvoudige virtual reality kun je momenteel deze VR brillen kopen:

  • Oculus GO
  • Pico G2
  • Samsung Gear VR
  • Google Daydream
  • Cardboard VR

Voor de laatste drie opties heb je een geschikte smartphone nodig.

3. Lopen

6DoF staat voor zes assen van bewegingsvrijheid. Met deze virtual reality brillen kun je niet alleen ronddraaien maar ook lopen in de virtuele omgeving. Dat biedt meer mogelijkheden voor virtual reality waar je helemaal in opgaat, je hebt er wel meer ruimte voor nodig. Voor veel gebruikers die ‘roomscale’ VR kopen is dit de enige echte vorm van virtual reality vanwege de bewegingsvrijheid. Voor dit soort ervaringen kun je momenteel deze VR brillen kopen:

  • Oculus Rift S
  • HTC Vive (Pro)
  • Windows Mixed Reality (meerdere fabrikanten)
  • Valve Index
  • Oculus Quest

De laatste drie opties zijn all-in-one toestellen waar je geen PC of laptop voor nodig hebt. Sommige apparaten werken met losse tracking kastjes, sommige modellen hebben inside-out tracking ingebouwd.

4. Interactie

Er zijn opvallend veel verschillen in VR controllers. De Quest, Vive en Rift bieden soortgelijke VR controllers met ruimtelijke beweging voor natuurlijke bewegingen. De Go en Mirage worden geleverd met een minder uitgebreide controller wat interactie beperkt. De ‘knuckles’ controller van de nieuwe Index kan afzonderlijke vingers herkennen waar ze momenteel nog uniek mee zijn. Bij een VR bril kopen kunnen de controllers doorslaggevend zijn, zo groot zijn de verschillen.

5. Apps

Hoewel de PC oplossingen een redelijk overeenkomstig aanbod aan titels bieden, werken ze gedeeltelijk wel binnen een afgeschermde omgeving. Er zijn veel virtual reality apps voor alle systemen verkrijgbaar, al kan de kwaliteit flink uiteenlopen. De mobiele apps voor 3DoF apparaten lijken veel op mobiele games, met enkele uitschieters die er heel goed uitzien. De meer krachtige VR brillen bieden doorgaans meer grafische kwaliteit en interactieve mogelijkheden, hoewel er een behoorlijke overlap is met andere systemen. Ook hier kan de keuze in titels doorslaggevend zijn. De Gear VR heeft een enorme collectie apps maar de kwaliteit ligt gemiddeld genomen weer behoorlijk laag. Bij de Oculus Quest is het juist andersom.

6. Geavanceerde opties

Net zoals de virtuele wereld onbeperkt is, geldt dat ook voor de mogelijkheden met de apparatuur. Sommige systemen kun je uit de doos gebruiken voor presentaties, wat ze voor zakelijk gebruik interessant maakt. Sommige systemen kun je met trackers haast onbeperkt uitbreiden tot een voetbalveld aan ruimte, andere apparaten kunnen meerdere kamers scannen en opslaan. Er komen regelmatig nieuwe accessoires uit voor bestaande headsets, oude modellen krijgen een update of er wordt een uitgebreide versie voor de zakelijke markt aangeboden. Wil je de beste VR bril kopen? Kies dan voor het toestel dat het dichtste in de buurt komt van jouw verlanglijstje.

7. Prijs

Last but not least de prijs, hoewel je daarmee moet opletten. Je kunt voor dezelfde prijs een Windows Mixed Reality VR bril kopen of een Oculus Go. De eerste optie is meer uitgebreid maar je hebt daar wel een snelle PC voor nodig, terwijl optie twee zelfvoorzienend is. De Quest is technisch beter dan de Go, maar de apps zijn ook vaak een stuk duurder. Gemiddeld tien of gemiddeld dertig euro per spel kan toch aantikken. Maar bezuinig niet op een ‘nepper’ voor honderd euro waar je naar tien minuten op uitgekeken bent. Liever een paar maandjes doorsparen dan nu inferieure VR kopen.

Meerdere VR brillen kopen of huren?

Wanneer je bij evenementen behoefte hebt aan meerdere virtual reality headsets, bijvoorbeeld voor een virtuele 360 graden bioscoop, dan heb je tientallen en misschien zelfs honderden apparaten nodig. Tenzij je deze hardware zeer intensief gebruikt is dat nauwelijks te verantwoorden. Je kunt naast hardware voor VR kopen ook virtual reality apparatuur huren, dan is het niet nodig flink te investeren in headsets die je wellicht niet vaak genoeg inzet om rendabel te zijn. Bespreek het met de leverancier en maak een berekening van de kosten. Bij beperkt gebruik kan virtual reality apparatuur huren goedkoper uitpakken.